نشانه های گرسنگی نوزاد کدامند؟
از آنجایی که معده و دستگاه گوارش نوزادان کوچک است و گنجایش مقدار زیادی غذا را ندارد، نوزادان به صورت طبیعی در هر 2 الی 3 ساعت نیاز به غذا دارند. این الگوی غذا خوردن در نوزادان در ماههای ابتدایی زندگی آنهاست. لازم به ذکر است که عوامل مختلفی بر میزان گرسنگی و میزان تغذیه مورد نیاز نوزادان تاثیرگذار است. این عوامل به شرح زیر اند؛
سن
وزن
میزان فعالیت نوزاد
برای مثال، نوزادانی که به صورت نارس متولد شدهاند، به دلیل وزن کمی که دارند نیاز تغذیه ای بیشتری داشته و در مدت زمان کوتاهتری نسبت به سایر نوزادان گرسنه میشوند.
از آنجایی که هرکدام از این عوامل در نیاز تغذیهای نوزاد تغییر ایجاد میکند، لازم است تا والدین با علائم گرسنگی نوزاد آشنا شده و با بررسی کردن این علائم، در زمان درست به نوزاد خود شیر دهند.
نشانههای گرسنگی نوزاد
گرسنگی در نوزادان نشانههای متفاوتی دارد که در هر نوزاد، تعدادی از این نشانهها نمایان میشوند. با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا با علائم گرسنه بودن نوزادان آشنا شوید:
باز کردن و بستن مداوم دهان: بیشتر نوزادان به عنوان اولین نشانه گرسنگی، به صورت مداوم و پی در پی دهان خود را باز و بسته میکنند.
تکان دادن سر: نوزادی که گرسنه است، به دنبال یافتن سینه مادر یا شیشه شیر خود، سرش را به سمت راست و چپ تکان میدهد.
گریههای طولانی و بدون وقفه: نوزادی که فریاد میزند و گریه میکند، گرسنه بوده و نیاز فوری به تغذیه دارد.
بردن دست به سمت دهان: نوزاد به دنبال رفع گرسنگی خود ممکن است دستان خود را مشت کرده و در دهان خود ببرد، یا این که انگشتان خود را بمکد. هرگاه این نشانه را در نوزاد خود دیدید، بدانید که او گرسنه است و لازم است تا با تغذیه به این نیاز او پاسخ دهید.
مقاله پیشنهادی ما در این بخش : بد غذایی کودک نوپا!
بیدار کردن نوزاد برای تغذیه
برای تغذیه نوزاد، گاهی لازم است تا تحت شرایطی، او را از خواب بیدار کنید. این امر اصولی دارد که در ادامه بیان میکنیم:
بیدار کردن نوزادتان باید در فواصل زمانی منظم باشد. در ابتدا این فاصله زمانی 2الی 3 ساعت بوده و با رشد نوزاد و بالا رفتن سن او به 4 ساعت نیز میرسد.
نوزادتان را هنگامی بیدار کنید که علائم گرسنگی را در خواب نشان دهد؛ علائمی همچون مک زدن لبها، باز و بسته کردن مداوم دهان، مشت کردن دستها و تکان دادن سر به سمت چپ و راست.
لازم است بدانید که بیدار کردن نوزاد در خواب جایز نیست، مگر در مواردی که در ادامه بیان میکنیم:
4 ساعت از آخرین تغذیه نوزاد گذشته باشد.
وزن نوزاد به صورت مطلوب افزایش نداشته باشد، به این منظور باید تعداد دفعات شیر خوردن او افزایش یابد تا وزن او راحتتر بالا برود.
نوزاد نشانههای گرسنگی را در خواب نشان دهد.
به چه دلیل نوزاد هنگامی که گرسنه است شیر نمیخورد؟
* ناتوانی در مکیدن: گاهی نوزادان به دلیل نارس متولد شدن یا مشکلات سلامتی دیگری، نمیتوانند به درستی بمکند و همین مسئله مانع شیر خوردن آنها میشود.
* مشکلات تغذیهای: گاهی اوقات، مشکلاتی در بلعیدن و مکیدن نوزاد وجود دارد که مانع تغذیه او میشود. برای رفع این مشکل لازم است تا با متخصص تغذیه نوزادان مشورت کنید.
* بیحالی و خستگی نوزاد: ممکن است نوزاد به دلیل مریضی یا کمخوابی، توان و تمایلی برای مکیدن و شیر خوردن نداشته باشد. در این حالت میتونید به نوزاد استراحت دهید و او را بخوابانید و سپس هنگامی که بیدار شد، به او شیر بدهید. همچنین میتوانید از پزشک متخصص نوزاد نیز برای تشخیص علت و راهحل آن مشورت بگیرید.
مقاله پیشنهادی : چرا نوزاد شیر نمیخورد؟
علائم سیر شدن نوزاد
در صورتی که علائم زیر را نوزاد خود مشاهده کردید، میتوانید به این نتیجه برسید که نوزادتان به اندازه کافی شیر میخورد:
* نوزاد پس از شیر خوردن آرام و راحت است و به آسانی به خواب میرود.
* وزن نوزاد به صورت منظم و درست افزایش پیدا میکند.
* نوزاد در هنگام شیر خوردن به دنبال تغذیه نیست و آرام شیر میخورد.
* نوزاد چندین بار در طول روز ادرار و مدفوع میکند که این مسئله بیانگر تامین شدن نیازهای تغذیهای او به صورت کامل است.
عوارض گرسنه ماندن نوزاد
در صورتی که نوزادی به مدت طولانی شیر نخورد و گرسنه بماند، عوارضی خطرناک و جدی برای او بهوجود میآید که در ادامه به آنها میپردازیم:
* کاهش وزن نوزاد: عدم تغذیه نوزاد به صورت کامل، باعث کاهش وزن او شده و در ادامه، مشکلات رشد، کمخونی و ضعف بدن را برای او ایجاد میکند.
* اختلال در تکامل و رشد: گرسنگی طولانی مدت نوزاد، اختلالاتی همچون تاخیر در رشد جسمی و ذهنی را به دنبال دارد.
* کم آبی بدن نوزاد: نوزاد با دفع ادرار آب از دست داده و به دلیل عدم دریافت به اندازه شیر و مایعات، دچار کم آبی میشود که منجر به کاهش فشار خون، اختلال در کارکرد کلیهها و در نهایت شوک منجر میشود. شوک برای نوزاد به شدت خطرناک بوده و میتواند باعث مرگ او شود.
مقاله پیشنهادی : همه چیز درباره مشکل بلع نوزاد.
* ابتلا به انواع عفونت: کم آبی و گرسنگی طولانی مدت نوزاد، باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن او و ابتلا به انواع عفونتها میشود.
علل سیر نشدن نوزاد
مشکلات مربوط به تغذیه: تاخیر در شیردهی مادر، استفاده نادرست از شیشه شیر و پستانک، ممکن است باعث سیر نشدن نوزاد شود.
مشکلات مربوط به تغذیه شیری: نوزاد ممکن است به هنگام شیر خوردن، به دلیل انسداد بینی، مکیدن ضعیف یا جریان شیر ضعیف و درد هنگام شیر خوردن، سیر نشود.
اشکال در تولید شیر مادر: شیر مادر به دلایلی همچون خستگی و استرس، عدم تحریک کافی پستان، بیماری و مصرف دارو ممکن است به اندازه کافی تولید نشده و نوزاد سیر نشود.
مشکلات روانشناختی: افسردگی پس از زایمان مادر و اضطراب نوزاد به هنگام تغذیه، تاثیر منفی بر این امر دارد.
مشکلات سلامتی نوزاد: برخی بیماریها در نوزادان همچون نارسایی کلیه، سوء جذب مواد غذایی، مشکلات تنفسی و ... باعث سیر نشدن نوزاد و کاهش وزن او میشود.
در انتهای این نوشته به شما والدین عزیز پیشنهاد میکنیم که بلاگ " غذای مناسب برای وزن گیری نوزاد " را مطالعه بفرمایید